KATEGORI
forrige
Skolesekken 2018 

publisert av  


../innovaeditor/assets/Kulturvandring1_1.jpg

Foto: Eldar Sveinung: Vandringen startet ved tårnet på Furustrand

 

Rapport fra KULTUR-TUREN fra Furustrand til museet til Vallø & omegn Historielag.

I strålende vær, og 30 grader varmt, møtte det 13 personer ved tårnet på Furustrand Camping.
Maria Wollert-Nielsen hadde da tatt en runde rundt i leieren for å få flere til å delta i turen. Mange synes det var et flott tiltak med fokus på lokalhistorie og krigshistorie. Men, det var alt for varmt å gå til Vallø var kommentaren. Det kan vi forstå, for oss som gikk ble en svett opplevelse!
Første stopp var ved søndre port i leieren der vi viste et bilde, tatt fra dette stedet noen dager etter bombingen 25. april 1945. Det viser at det brant kraftig i olje fra raffineriet. Underveis til neste stopp fortalte vi (Ragnar og Eldar) om flyangrepet. Ved kapellet viste vi bilde av bygningen som ble totalskadet under bombingen. Ragnar fortalte også at herfra startet nordre graderhus for Vallø Saltverk. Over «Kujordet) fortalte vi om at på dette området ble rester av de ødelagte bygningene på Vallø brent. Ved «Fiskeriet» ble det igjen stopp hvor vi pekte på stedet der bombefragmentet ble funnet, og tatt vare på, for ca. 40 år siden. Fragmentet ble vist på museet ved ankomst dit. Vi gikk også nedom skolebygningen hvor vi viste bildet av «komandosenteret» (vet ikke hva tyskerne kalte det) med flagg og skilderhus. Deretter gikk vi opp til Vallø kirke hvor Ragnar fortalt om de ødelagte bygningene der han selv bodde i mange år. Vi gikk på «baksiden» av kirken gjennom alleen til porten til hovedgården hvor Ragnar redegjorde for opplysningstavlene der og om hovedgården.
Vel framme på Museet etter ca. en times marsj, hvor Anne og Tor A hadde luftet og gjort klart i lokalet, ble det vist noen bilder fra vår presentasjon i «Skolesekken» før Bombefilmen ble vist.
Det var flere av de fornøyde deltagerne som også vil bli med dersom vi arrangerer en tur med Saltverket på Vallø som tema.
Denne turen var jo første gang noe slikt er gjennomført av historielaget. Vi har noen forbedringer vi kan gjøre, men alt i alt synes undertegnede at det var en vellykket generalprøve.

Løveid, den 18. juli 2018
Eldar Sveinung


Foto: Anne Katrine Olsen: og ble avsluttet i Vallø-museet
Publisert i kategorien: Aktuelt
ditt navn*

e-postadresse*

kommentarer*
You may use these HTML tags:<p> <u> <i> <b> <strong> <del> <code> <hr> <em> <ul> <li> <ol> <span> <div>

verifiseringskode*
 
forrige
Skolesekken 2018