Vallø og omegn Historielag

Medlemsmøte 14 november 2024 i Vallø og omegn Historielag

Historielagets leder Ragnar Henriksen ønsket de 45 fremmøtte hjertelig velkommen til årets siste medlemsmøte i historielaget.

Ragnar kunne deretter ønske Lene Bugge Pettersen velkommen som kveldens foredragsholder. Lene er utdannet sykepleier og er tilknyttet Hjemmesykepleien på Tolvsrød, men arbeider nå heltid for Frivilligsentralen i Tønsberg. Under mottoet «Bli med inn i fellesskapet» ønsker Frivilligsentralen velkommen til alle som gjennom frivillig arbeid vil bidra til en bedre, hyggeligere og tryggere hverdag for eldre og enslige. Lene fortalte entusiastisk om de mange tilbudene Frivilligsentralen har for eldre og enslige mennesker. Hun nevnte besøksvenn, aktivitetsvenn, følgetjeneste, nærmiljøturer, Skravlekoppen kafe, handlebuss og flere varianter av dette. Lene påsto at hun hadde verdens beste jobb. Hun anbefalte alle som har tid og kapasitet til å hjelpe andre om å melde seg som frivillig hos Frivilligsentralen i Tønsberg. Ragnar takket Lene for et interessant foredrag og overrakte blomster. Av de fremmøtte fikk Lene stor applaus.

Etter foredraget kom Kjell Vik og Per Engeseth for å fortelle om 11. årgang av «Berget» historisk årbok for Tønsberg. Årets utgave er innholdsrik og har en rekke interessante kapitler og flotte bilder. Boken egner seg godt som julegave.

Som vanlig var det enkel bevertning og loddsalg med fine gevinster. Meny Tolvsrød hadde gitt fruktkurv. Videre hadde Clas Ohlson bidratt med flere fine gevinster. Medlemmer og styret hadde dessuten bidratt med kaker, kaffe, sjokolade m.m.

Neste medlemsmøte holdes torsdag 16. januar 2025.

Ragnar takket medlemmene for fremmøte og velvillig kjøp av lodd. Han ønsket alle vel hjem.

Referent: KN.

Medlemsmøte og 30-års jubileum 17. oktober 2024 i Vallø og omegn Historielag

Historielagets leder Ragnar Henriksen ønsket alle hjertelig velkommen til Vallø og omegn Historielags 30-års jubileum. Arrangementet var fullbooket, og i underkant av 60 medlemmer ankom et vakkert pyntet møtelokale. Før møtet mottok historielagets leder gratulasjoner og en flott blomsterbukett fra Vallø Båtforening overrakt av Cathrine Hem.

Ragnar innledet møtet med å fortelle om stiftelsen av historielaget i 1994 og drift og hendelser i de påfølgende 30 årene. Han nevnte spesielt 50- og 75-årsmarkeringen av bombingen av Vallø samt markeringen av historielagets 25-årsjubileum. Etableringen av museet og vedlikeholdet av Prinds Christians Batterie ble også omtalt.

Ragnar ga deretter ordet til Tønsbergs ordfører Frank Pedersen. Ordføreren, som tydeligvis var godt orientert om historielagets virksomhet, overbrakte gratulasjoner og en pengegave fra Tønsberg kommune. Han fremhevet også viktigheten av å ta vare på lokalhistorien og bringe den videre til kommende generasjoner.

Etter ordførerens tale ba Ragnar om at Inger Andersen måtte komme fram. Inger har vært medlem i Vallø og omegn historielag fra historielagets stiftelse. Ragnar overrakte diplom og kunne fortelle henne at hun nå er hedret med æresmedlem-skap i historielaget. Stor applaus fra salen.

Så var det tid for bespisning. Det ble servert snitter og mineralvann mens praten gikk livlig rundt bordene. Styret og medhjelpere fikk prøvd seg som servitører. Det kan skyldes erindringssvikt, men referenten mener at dette gikk ganske bra.

Etter måltidet ble Erik Jacobsens film om det Det kongelige norske saltverk på Vallø (1739 – 1861) vist. Filmen er laget av Jacobsen i samarbeid med styret i historielaget. Det var Arne Conradsen og et driftig styre som satte det hele i gang i 2009. Flere gjenkjente nok noen av styremedlemmene i forskjellige roller i filmen. Historien om Saltverket på Vallø er som et eventyr. På den lille halvøya ble en av de tre største industribedriftene i landet drevet. Med bygninger av voldsomme dimensjoner, og med et lite samfunn bygd opp rundt dette. Animasjonene i filmen, som er laget av arkitekt Bjørn Haugstad, er laget så tett opp til slik det en gang var på Vallø.

Styremedlem Anne Aulie hadde laget en quiz om saltverket. De tilstedeværende ble utfordret med til dels vanskelige spørsmål, men mange var i stand til å gi riktig svar på disse.

Flere medlemmer og noen styremedlemmer hadde bakt kaker til kaffen. Kakene var så flotte og profesjonelle at noen burde ha tatt et bilde av kakebordet. Men ingen rakk det før gjestene hadde forsynt seg grådig av godsakene. En stor takk til bidragsyterne. Dette var kveldens høydepunkt.

Nestleder Kai Norman Hansen bidro med et aldri så lite Stand Up Show, hvoretter kvelden ble avsluttet med allsang med Anne og Kai som forsangere.

Ragnar takket ordføreren for at han tok seg tid til å delta og for en verdsatt gave fra kommunen. Han takket også de fremmøtte og ønsket alle vel hjem.

                   

Referent KN.

Medlemsmøte 19 september 2024 i Vallø og omegn Historielag

Historielagets leder Ragnar Henriksen ønsket alle hjertelig velkommen til høstens første medlemsmøte i historielaget. Hele 71 medlemmer  og andre interesserte hadde funnet veien til kveldens møte.

Ragnar presenterte deretter kveldens foredragsholder Knut H. Skramstad som skulle snakke om «Minner fra gamle dager i Ulvika og Søndre Slagen». Skramstad er mest kjent for sine mange topplasseringer i mangekamp i veteranklassen både i nasjonale og internasjonale mesterskap. Han er 87 år og  konkurrerer fortsatt. Han bor i Kongsberg, men vokste opp i Ulvika. Foreldrene eide og drev Skramstads gartneri. Gartneriet lå i skogen  rett ved stedet hvor dagens Flintbane ligger. Her hadde han en fin oppvekst sammen med tre brødre. Han fikk mange kamerater i nærmiljøet, og flere av dem var til stede på møtet. Skramstad viste en rekke bilder fra barndom og ungdomstiden i Ulvika og omegn. Mange av de tilstedeværende gjenkjente både personer og steder på bildene. Skramstad fortalte om en fin oppvekst med lek og idrett. Han nevnte hopping i høyet på Granøe gård, indianerlek hvor Ulvikstammen kriget mot Ringshaugstammen. Om vinteren var det hopping i Granøebakken (bakkerekord 8 meter) og i Råelkollen samt avansert rattkjelkekjøring. Om sommeren var det friidrett (Flint var best i Vestfold) og fotball (Ørn Råel mot Hauk Ulvika). Skramstad fortalte også om bygging av en kanon og forskjellig bruk av våpen og etterlatenskaper fra krigen. Kanskje best å hoppe over detaljene her. Skramstad vekket tydeligvis mange minner hos de fremmøtte. Han fikk solid applaus fra et begeistret publikum. Ragnar takket Skramstad for et interessant og underholdende foredrag og overrakte en liten oppmerksomhet.

Ragnar minnet om historielagets 30-årsjubileum som vil bli markert på medlemsmøtet 17. oktober. Ordføreren og kommunalsjefen for kultur har  meddelt at de kommer. Av hensyn til bevertning og plass vil det bli bindende påmelding samt en deltakeravgift på kr. 100 pr. person. Dersom noen har allergier i forhold til mat, må de notere dette på påmeldingslisten eller gi beskjed ved senere påmelding. På grunn av brannforskriftene må antall deltakere begrenses til 60 personer.  Styret vil sikkert trenge hjelp til gjennomføringen av opplegget. Ragnar ba medlemmene om å holde av dagen, og kanskje noen kan tenke seg å bake kake. Påmeldingslister ble sendt rundt. En liste for de som vil bidra med å bake kake ble også sendt rundt. Siste frist for påmelding er       1. oktober på telefon til Ragnar (tlf. 99014817). Deltakeravgiften kan sendes på Vipps til #136786. Merk betalingen med «30 år».

Ragnar orienterte videre om at julemiddagen 5. desember er avlyst. Det har de siste årene vært liten oppslutning om julemiddagen. Dessuten har prisen blitt høy. Redningen har opplyst at det blir en økning av prisen i år. Siden det blir bevertning i forbindelse med jubileet på neste medlemsmøte, fant styret det riktig å sløyfe julemiddagen i år.

Ifølge historielagets vedtekter skal valgkomiteen ha tre medlemmer. Vi har i dag kun ett medlem. Vi trenger derfor to til. De som kan tenke seg å sitte i valgkomiteen kan ta kontakt med Ragnar.

Som vanlig var det enkel bevertning og loddsalg med fine gevinster. Coop Extra  hadde gitt fruktkurv. Blomster fra historielaget og kaker, sjokolade m.m. fra medlemmer og styret.

Neste medlemsmøte og markering av historielagets 30-årsjubileum holdes torsdag 17. oktober 2024 kl. 18.30 i Vallø Båtforenings lokaler.

Ragnar takket medlemmene for fremmøte og velvillig kjøp av lodd. Han ønsket alle vel hjem.

Referent: K.N.

Medlemsmøte 23. mai 2024 i Vallø og omegn Historielag

Historielagets leder Ragnar Henriksen ønsket alle hjertelig velkommen til historielagets siste medlemsmøte før sommeren. Til tross for varmt og flott sommervær hadde hele 53 funnet veien til kveldens møte.

Ragnar innledet med å minne om historielagets hjemmeside og den etter hvert svært populære Facebook-siden. Den har nå over 900 medlemmer.

Tirsdag 7. mai var det dugnad på Batteriodden. I alt 13 medlemmer og noen ikke-medlemmer deltok. Det ble gjort en solid innsats av de fremmøtte. Noe arbeid gjenstår, og historielaget planlegger en ny dugnad i slutten av august. Datoen vil bli kunngjort på hjemmesiden, Facebook og SMS. Det skal holdes en friluftsgudstjeneste på Batteriodden 16. juni kl. 11.00.

Sommerturen til Gamlebyen i Fredrikstad via Strømstad fredag 14. juni har avgang fra Vallø kl. 08.30. Bussen stopper etter avtale langs Valløveien og på Olsrød, Tønsberg jernbanestasjon og Sem. Det er påmeldt 31 deltakere. Husk å ta med identifikasjon (sertifikat, ID-kort med bilde eller pass).

Historielagets 30-årsjubileum vil bli markert på medlemsmøtet 17. oktober. Av hensyn til bevertning og plass vil det bli bindende påmelding. Påmeldingsfristen er satt til 30. september. Brannforskriftene tillater maksimum 60 personer i klubbhuset. Styret vil sikkert trenge hjelp til gjennomføringen av opplegget. Ragnar ba derfor medlemmene om å holde av dagen, og kanskje noen kan tenke seg å bake kake.

Ifølge historielagets vedtekter skal valgkomiteen ha tre medlemmer. Vi har i dag kun ett medlem. Vi trenger derfor to til. De som kan tenke seg å sitte i valgkomiteen kan ta kontakt med Ragnar.

Så kunne Ragnar ønske kveldens foredragsholder velkommen. Stein Unneberg var invitert til å holde sitt foredrag «Jarlsø – gjennom fars øyne». Steins far, Karsten Unneberg, var leder for Harpunfabrikken og senere Jarlsø Fabrikker da virksomheten ble flyttet til Jarlsø. Stein fortalte levende og engasjerende om hvordan han som barn opplevde farens arbeid og bedriften han ledet. Da Stein ble gammel nok, fikk han feriejobb på Jarlsø. Etter hvert fikk han sommerjobb som lastebilsjåfør for fabrikken. Etter dagens forhold var ikke inntekten imponerende, men på den aktuelle tiden var den fantastisk. Oppsparte midler kom godt med da Stein senere studerte til teolog. Stein innehar en fantastisk fortellerevne til stor begeistring for de fremmøtte. Ragnar overrakte blomster og takket Stein for et interessant og morsomt foredrag. Foredraget var tydeligvis svært engasjerende, og mange medlemmer ønsket en prat med Stein etter foredraget.

Det var enkel bevertning og loddsalg med fine gevinster. Rema 1000, Olsrød, hadde gitt fruktkurv. Medlemmer og styret hadde bidratt med kaker, sjokolade, kaffe og te. Som vanlig bidro medlemmene til solid omsetning av lodd.

Neste medlemsmøte holdes torsdag 19. september. 2024.

Ragnar takket medlemmene for fremmøte og velvillig kjøp av lodd. Han ønsket alle vel hjem.

Referent: K.N.

Medlemsmøte 18. april 2024 i Vallø og omegn Historielag

Medlemsmøtet ble som vanlig avholdt i i Vallø Båtforenings lokaler. «Gutta-på-tur» (Jan Petter Bergan, Ole Sverre Lund og Petter Berg) var invitert for å fortelle om «Nærmiljøets kvaliteter».

Interessen for dagens foredragsholdere og deres budskap var tydeligvis stor hos medlemmene. Hele 56 hadde møtt fram.

Etter noen tekniske problemer kunne gutta (alle iført Tønsbergluer) starte sin presentasjon. Jan Petter Bergan innledet med å fortelle at de i løpet av fire år har gjennomført 34 turer. Formålet har hele tiden vært å vise fram hvilke turmuligheter som finnes i vårt nærområde, og med naturopplevelser og fysisk trening som tilleggsgevinster.  Det hele begynte da de tre ble pensjonister. Ole Sverre Lund hadde ideen til opplegget, Petter Berg skriver, tar bilder og formidler guttas budskap. Jan Petter Bergan finner nye turer. På sine turer møter de mange mennesker som de snakker med. På denne måten får de ofte ny kunnskap om stedet de befinner seg på, og noen ganger blir de invitert på både kaffe og lunsj. Da de startet opp, og flere ganger senere, har de fått fin omtale i Tønsbergs Blad.

Vi fikk se mange flotte bilder fra turene som trolig motiverte mange av de frammøtte til å planlegge neste tur i nærområdet. Mange har nok ikke besøkt «den italienske porten» eller «Merkedamselvens bro».

Jan Petter avsluttet med å påpeke at det slett ikke er nødvendig å kjøre langt for å gå tur. Mulighetene ligger rett utenfor trappa vår.

Leder av historielaget Ragnar Henriksen takket for et interessant og underholdende foredrag og overrakte en liten gave til de tre «gutta-på-tur».

Som vanlig var det enkel bevertning og loddsalg. Ragnar Henriksen orienterte om den planlagte dugnaden på Batteriodden tirsdag 7. mai med værforbehold. Frammøte ved museet kl. 10.00. Han håpet at flere hadde anledning til å delta. Ta med river/raker.

Mange ønsker å sette seg ned når de besøker Batteriodden. Det har blitt laget provisoriske krakker med stein fra ringmuren og treverk fra kanonlavettene. Historielaget vil derfor prøve å få tak i et par krakker som kan plasseres innenfor ringmuren. Tønsberg kommune kan ikke bidra siden grunnen fortsatt eies av Esso.

Årets sommertur går med Tele-tur til Gamlebyen i Fredrikstad via Sandefjord/Strømstad fredag 14. juni. Turen koster kr. 1550 pr. stk. Det er påmeldt 34, men det er plass til flere. Siste frist for bindende påmelding er torsdag 25. april.

Som opplyst tidligere vil historielagets 30-års jubileum bli markert på medlemsmøtet 17. oktober.

Neste medlemsmøte holdes torsdag 23. mai 2024.

Ragnar takket medlemmene for fremmøte og velvillig kjøp av lodd. Han ønsket alle vel hjem.

Referent: K.N.

Årsmøte / medlemsmøte torsdag 14. mars 2024 i Vallø & omegn Historielag

Møtet ble avholdt i Vallø Båtforenings klubbhus. I tillegg til styret hadde 31 medlemmer møtt fram. Historielagets leder Ragnar Henriksen ønsket alle frammøtte hjertelig velkommen.

Årsmøtet ble innledet med godkjenning av innkalling og dagsorden. Ragnar Henriksen ble valgt som møteleder. Bjørg Bergh og Gunnar Andersen ble valgt til å undertegne årsmøteprotokollen. Ragnar Henriksen leste styrets årsmelding for 2023. Årsmeldingen ble godkjent.

Revidert årsregnskap for 2023 ble gjennomgått av kasserer Cathrine Hallberg. Revisjonsberetningen ble lest opp av revisor Ragnhild Røed. Det var ingen bemerkninger til regnskapet. Regnskapet ble godkjent. Budsjett for 2024 ble gjennomgått av Cathrine Hallberg. Budsjettet ble godkjent.

Årsmøtet besluttet å øke medlemskontingenten med kr. 50 fra 2025.Det var ikke innkommet andre saker til behandling.

Styrets leder, nestleder og varamedlemmer var på valg. Alle hadde sagt ja til gjenvalg. Det sittende styret ble gjenvalgt: Ragnar Henriksen (leder), Kai Norman Hansen (nestleder), Cathrine Hallberg (kasserer), Knut Nordskog (sekretær), Bjørn Dahl (styremedlem), Anne Aulie (varamedlem), Chirsti Jørgensen (varamedlem) og Marius Sveinung (varamedlem).

Etter årsmøtet fortalte Ragnar og Cathrine om historielagets facebookgruppe som ble opprettet 12. februar. Gruppen har allerede over 300 medlemmer. Her kan alle som er interessert i historie i vårt nærområde  bidra med bilder og historier. Det er bare å gå inn på siden og be om medlemskap. Det er også mulig å melde seg inn som medlem i historielaget på denne siden. Cathrine viste bilder av forsiden og noen av medlemmenes bidrag på siden.

Ragnar minnet om at vi også i år vil ha dugnad på Batteriodden i slutten av april eller begynnelsen av mai. En del av medlemmene har allerede meldt seg interessert i å delta. Det ble sendt rundt liste dersom flere skulle være interessert i å delta.

Det er planer om en sommertur med buss til Gamlebyen i  Fredrikstad. Turen går via Sandefjord med Color Line til Strømstad. Det vil bli servert lunsj om bord. I Gamlebyen blir det guidet tur og middag på Majorens kro og stue. Turen er planlagt i første halvdel av juni. Prisen er kr. 1.320 pr. person med 30 deltakere.

Ragnar minnet om historielagets 30 års jubileum som vil bli markert på medlemsmøtet 17. oktober. Anne og Bjørn er utpekt som ansvarlige for arrangementet, men trenger hjelp. De som er interessert i å bidra kan melde seg til Knut.

Som vanlig var det enkel bevertning og utlodning av en rekke fine gevinster – bl.a. fruktkurv gitt av Meny, Olsrød.

Til slutt takket Ragnar for bidraget fra medlemmene i forbindelse med lotteriet og ønsket alle vel hjem.

Referent: KN                                                                                                                                                                                                                                                        

Vallø og omegn Historielag

Medlemsmøte 15. februar 2024 i Vallø og omegn Historielag

Februarmøtet i Vallø og omegn Historielag ble avholdt i Vallø Båtforenings lokaler. Marit Slyngstad fra Vestfoldarkivet var invitert til å fortelle om deres virksomhet.

Leder av historielaget Ragnar Henriksen ønsket alle velkommen. Til tross for holkeføre og kuldegrader hadde 37 trofaste medlemmer kommet seg fram til møtelokalet.

Marit Slyngstad er arkivar og teamansvarlig ved Vestfoldarkivet som holder til i moderne lokaler på Pindsle i Sandefjord. Fylkesarkivet ble opprettet i 1997 og ble slått sammen med museene i 2009. Fram til 2012 hadde man lokaler i Tønsberg.

Vestfoldarkivet arbeider med å bevare og tilgjengeliggjøre arkiver i Vestfold. Vestfoldarkivet har en stor samling privatarkiver, samt arkiver etter tidligere Vestfold fylkeskommune. De samler inn, ordner, tilgjengeliggjør, saksbehandler, veileder og formidler arkiv. En av Vestfoldarkivets oppgaver er å sørge for planmessig innsamling av arkiv, basert på deres egen bevaringsplan. Dette innebærer både aktiv kontakt med bedrifter og organisasjoner på bevaringsplanen, samt mottak av arkiver fra organisasjoner og privatpersoner som ønsker å avlevere. De samarbeider tett med Vestfold fylkeskommune for å avlevere de fylkeskommunale arkivene.

Arkivet disponerer 10 000 hyllemeter, hvorav 7127 meter er fylt opp. Materialet er lagret på papir, bilder, film, disketter, minnepenner m.m. Samlingen omfatter også musikkopptak og arkiver fra frivillige foreninger, velforeninger, losjer, fagforeninger, politiske partier og til og med en del dagbøker.

Vestfoldarkivet har en lesesal hvor du kan se på arkivmateriale, få veiledning, søke i databaser og kataloger, bruke arkivets boksamling og bestille kopier av arkivmateriale. Lesesalen er åpen på onsdager kl. 09-15. I tillegg er den åpen til kl. 19.30 fire onsdager i halvåret.

Marit Slyngstad avsluttet med å gjennomgå en del virksomheter som har holdt til i Søndre Slagen hvor arkivene er tatt hånd om av Vestfoldarkivet.

Ragnar takket Marit Slyngstad for et interessant foredrag og overrakte blomster.

Etter foredraget kunne Ragnar opplyse at historielagets Facebook side nå er oppe og går. Her kan medlemmene legge inn historier og gamle bilder fra vårt nærområde. Han ga deretter ordet til Marius Sveinung, som sammen med Inger Bjar-Kessler er administrator for siden. Marius orienterte om Facebook gruppen som er opprettet. Her kan alle med interesse eller kjennskap til Søndre Slagen (Vallø, Tolvsrød, Jarlsø, Ringshaug og omegn) i gamledager legge ut bilder og historier

Private bilder publiseres etter den rettmessige eiers tillatelse.

På denne siden er det stort sett private bilder som publiseres, men om vi finner bilde andre steder er det viktig at vi tar hensyn til de lover og regler som gjelder. Henvisning til kilder osv. Utover disse bestemmelsene er det opp til medlemmene selv hva de ønsker å legge ut av bilder. I løpet av et døgn har gruppen fått over 150 medlemmer. Flere har også meldt seg inn i historielaget.

Historielaget er 30 år i år. Ragnar opplyste at dette vil bli feiret på et utvidet medlemsmøte 17. oktober. Anne Aulie og Bjørn Dahl er ledere av festkomiteen. Medlemmer som ønsker å bidra kan ta kontakt med en av disse.

Fredag 1. mars kl. 10.00 er det vårrengjøring på museet. Styret vil sette pris på om noen av medlemmene kan delta.

Årsmøtet vil bli holdt torsdag 14. mars kl. 18.30. På medlemsmøtet 18. april kommer Jan Petter Bergan for å fortelle om turer i Søndre Slagen og på møtet 23. mai vil Stein Unneberg fortelle om industri og bosetting på Jarlsø i gamle dager.

Historielaget trenger flere medlemmer. Ragnar ba de fremmøtte om å promotere historielaget for venner og bekjente.

Som vanlig var det enkel bevertning og loddsalg med fine gevinster. Hovedgevinsten var en stor fruktkurv gitt av Rema 1000 på Olsrød.

Neste medlemsmøte (årsmøtet) holdes torsdag 14. mars 2024.

Ragnar takket medlemmene for fremmøte og velvillig kjøp av lodd. Han ønsket alle vel hjem og minnet om bruk av refleks i disse mørke tider.

K.N.

Medlemsmøte 18. januar 2024 i Vallø og omegn Historielag

Vallø og omegn historielag avholdt sitt første møte i det nye året i Båtforeningens lokaler. Skjærgårdskvinnenes sang og teatergruppe sammen med Losguttane var invitert til å fortelle om livet på Østre Bolæren. Været hadde nok gjort at mange medlemmer kviet seg ut i kulde og snø, men et 30-talls medlemmer trosset været.

Lederen av historielaget Ragnar Henriksen åpnet møtet og ønsket velkommen. Skjærgårdkvinnenes leder Unni Ranheim innledet om beboerne på Østre Bolæren og viste bilder fra øya. Innimellom ble det sang og spill som historielagets medlemmer satte stor pris på.

Ranheim kunne fortelle at restaureringen av hus og annet startet i 2009 etter at forsvaret hadde flyttet ut i 2004. Hun viste bilder av de mange gravhaugene fra bronsealderen på øya og gamle kart over Bolærene. I 1274 innførte kong Lagabøter regler for losvesenet som hadde betydning for losfamiliene der. På Østre Bolæren finnes en 450 år gammel kompassrose hugget inn i berget.

Videre fortalte Ranheim historiene om losfamiliene, at kvinnene måtte ro og de fikk mange barn. Men jordmor fantes ikke der ut. Likevel ville de ikke ha noen heller så den ansatte jordmoren på Nøtterø gikk til sak. Hun var ansatt av greven på Jarlsberg som bygde feriehus på Østre Bolæren hvor barn fra Oslo kom om sommeren på ferie. Agatha Backer Grøndals foreldre leide hus som siden er revet. Losfamiliene levde foruten av å lose båter inn fjorden av å fiske, sanke dun og egg.

Ranheim nevnte også litt om da tyskerne kom til Bolærene, om dødsleiren ved Kongshavnsund. Nå er det blitt museum med muligheter til overnatting og kafe fra påske til St. Hans. Det er ellers åpent i august og september. Teatergruppen avsluttet med sang fra en av gruppens forestillinger – karusellen.

Deretter var det kaffe og wienerbrød og lotteri. Årsmøtet er 14 mars og det legges opp til en tur på sommeren.

Referent Kai Norman Hansen

Medlemsmøte 16. november 2023 i Vallø og omegn Historielag

Møtet ble avholdt i Vallø Båtforenings klubbhus. Ragnar Henriksen ønsket velkommen. Til tross for kaldt vær og sur vind hadde 45 medlemmer funnet veien til kveldens møte.

Foredragsholdere denne gangen var Bjørn Bergersen, Geir Bø og Kai Norman Hansen. De var invitert for å fortelle om Flints historie og Flints virksomhet i dag.

Kai innledet med å vise en del gamle bilder som finnes på museet. Bildene viste aktuelle steder og personer som deltok aktivt i Flints tidlige år. Flere av de fremmøtte kjente igjen personer på bildene av turngruppa, håndballaget og fotballaget. Noen av bildene var fra den gamle fotballbanen «Bingen», hvor det i dag er bygget boliger.

Bjørn tok for seg Flints historie opp gjennom årene fra å være en guttegjeng på stranda til dagens millionbedrift. Klubben ble stiftet i 1917 av noen unge menn som alle bodde på Vallø. Første formann var Bjarne Nilsen. De første årene dreide det seg i hovedsak om fotball på løkka. Rundt 1920 ble fotballbanen «Bingen» bygget på dugnad på et område nord for Vallø eid av Esso. Det ble da større aktivitet i laget, og flere idrettsgrener kom til. I 1936 ble det besluttet å slå sammen Idrettslaget Flint Vallø med Husvik Idrettsforening og Sportsklubben Ringshaug. Laget fikk navnet Flint Slagen. I 1952 kjøpte man tomten hvor dagens anlegg ligger. Anleggsperioden varte fra 1952 til 1964, og 22. august 1965 var det offisiell åpning av det nye anlegget. Klubbhuset fra 1964 brant ned i 2012. Med hjelp av hovedsponsor Esso ble et nytt og moderne klubbhus bygget. I senere år er hele anlegget modernisert og utvidet med bl.a. kunstgressbane, sandvolleybaneanlegg, servicebygg med kiosk m.m. Siden 2006 er det investert nær 100 millioner kroner i anlegget.

Geir, som er styreleder i Flint Fotball, orienterte om dagens drift. Flint er blant de 10 største fotballklubbene i landet. Klubben har 1275 medlemmer og 1000 aktive utøvere. Både herre- og damelaget spiller i 3. divisjon. Flint AIL er først og fremst en breddeklubb som ikke sikter mot toppdivisjonene. Klubben har gode rammer og tilbud for alle aldersgrupper. Det nedlegges en betydelig dugnadsinnsats i klubben, og det er bare noen få ansatte. Klubben er avhengig av lokale sponsorer og statlig tilskudd. Klubben har i dag 70 sponsorer.

Ragnar takket foredragsholderne for en interessant og underholdende gjennomgang av Flints historie.

Etter foredraget fikk Kjell Vik ordet for å fortelle om årets utgave av «BERGET». Kjell er medlem av redaksjonen. Dette er utgave nr. 10 av «Berget».

Som vanlig har boka en rekke interessante og morsomme kapitler om bl.a. sport, bygninger, innvandring, og en frisør i Tønsberg. Boka egner seg svært godt til julepresang. Boka er tilgjengelig i bokhandel, men Kjell hadde også med en del bøker for salg på møtet.

Ragnar orienterte om at julemiddagen 7. desember var avlyst på grunn av at svært få hadde meldt seg på. Historielaget vil se på om man skal velge et alternativt opplegg neste år.

Ragnar minnet også om at historielaget gjerne vil låne gamle bilder fra Tolvsrødområdet og fra Bogen, Husvik, Ringshaug og Vallø til bruk i et par prosjekter historielaget arbeider med nå.

Neste års medlemsmøter annonseres på historielagets hjemmeside (www.vallohistorie.no). Vi vil prøve å få til en sangkveld og en historisk vandring i nærområdet.

Som vanlig var det enkel bevertning og loddsalg med fine gevinster. Hovedgevinsten var en stor fruktkurv gitt av Meny, Tolvsrød.

Neste medlemsmøte holdes torsdag 18. januar 2024.

Ragnar takket medlemmene for fremmøte og velvillig kjøp av lodd. Han ønsket alle vel hjem og minnet om bruk av refleks i disse mørke tider.

K.N.

Medlemsmøte 19. oktober 2023 i Vallø og omegn Historielag

Møtet ble avholdt i Vallø Båtforenings klubbhus. Ragnar Henriksen ønsket de 40 fremmøtte hjertelig velkommen.

Dagens foredragsholder var Unni Ranheim fra foreningen Skjærgårdskvinnene. Hun var invitert for å holde foredraget «Fra gravrøyser til vaffelhjerter».

Skjærgårdskvinnene er en frivillig organisasjon som har som formål å formidle kystkulturhistorie med særlig fokus på kvinner og barns liv og virke i skjærgården.

Unni innledet foredraget med å fortelle om gravrøysene på Bolærne, som er fra bronsealderen, eller kanskje fra jernalderen. Gravrøysene er de eldste kulturminnene vi har i disse områdene. På Vestre og Mellom Bolæren finnes flere gravrøyser. Den største finnes på Vestre Bolæren. Det skal også ha vært gravrøyser på Østre Bolæren, men disse er ødelagt av den militære byggeaktiviteten.

Det er registrert bosetting på Bolærne fra 1500-tallet. Gravrøysene kan tyde på at det har bodd folk her enda tidligere. Det var loser og fiskere som bosatte seg på øyene. Det var et hardt liv for familiene som bodde her. Jorda var skrind og avlingene små. Ektefelle fant man på øya hvor man bodde, eller på en av naboøyene. Og mange barn ble det. Unni fortalte levende om livet til flere av familiene og deres mange skjebner. Øyfolket utførte også dramatiske redningsdåder i forbindelse med forlis i fjorden.

Forsvaret overtok øyene i 1916. Under 2. verdenskrig overtok okkupasjonsmakten øyene. Etter krigen var Forsvaret på Bolærne til 2004. Da ble øyene solgt til Smiths venner (BCC). Etter mange protester ble øyene kjøpt av Vestfold fylkeskommune og Nøtterøy kommune. I dag eies Bolærne av Færder kommune.

Skjærgårdskvinnene har restaurert det gamle loshuset fra 1840 på Østre Bolæren, slik at møbler og interiør er mest mulig identisk med tiden da huset ble bygget. Huset var i dårlig forfatning, men etter at Skjærgårdskvinnene tok tak er det blitt en perle. Foreningen drifter bygningen som kulturhus og kafe med kjempegode vafler som spesialitet. De har også fått bygget en baksteovn, og de arrangerer kurs i brødbaking. Fra slutten av juni til første uke i august leies loshuset ut til familier som ønsker å feriere en uke ute i skjærgården. Skjærgårdskvinnene har også en sang- og teatergruppe som gjerne påtar seg underholdningsoppdrag. Unni avsluttet sitt foredrag med å invitere Vallø og omegn Historielag til et samarbeide på områder som gagner begge organisasjonene. Historielaget stilte seg positivt til dette og vil komme tilbake til saken.

Unni ble takket for et interessant foredrag med stor applaus.

Deretter orienterte Ragnar om historielagets julemiddag 7. desember på Redningen. Prisen i år er kr. 550 for liten juletallerken, dessert og kaffe. Drikke til maten kommer i tillegg. Lister for påmelding vil bli sendt rundt. Dessuten vil invitasjon bli sendt ut pr. SMS.

Ragnar minnet også om at det er mulig å leie museumslokalene for sluttede selskaper med eller uten filmfremvisning og foredrag. Ta eventuelt kontakt med Ragnar eller en annen i styret.

Styret har diskutert vedlikeholdet av Batteriodden. Det er ingen bistand å få fra kommunen utover vedlikehold av kanonene. Det bør gjennomføres to dugnader i året – en om våren og en på sensommeren. Muligens vil det være mulig å gjenopprette gruppen «Batteriets venner». Liste vil bli sendt rundt hvor interesserte kan notere navn og telefonnummer.

En del medlemmer har glemt å betale kontingenten for 2023. En påminnelse vil bli sendt ut pr. SMS.

Som vanlig var det enkel bevertning og loddsalg med fine gevinster som – bl.a. blomster, konfekt, kaker, kaffe og en stor fruktkurv gitt av Rema 1000. Spesielt denne gangen var at en av gevinstene var en «Valløkake». Det er en sjokoladekake, hvor ingrediensene symboliserer de forskjellige virksomhetene som har vært på Vallø. Det var stor omsetning av årer. Ragnar takket for et godt bidrag til historielaget.

Neste medlemsmøte holdes torsdag 16. november. Foredraget vil være om Idrettslaget Flints historie og Flint i dag.

Til slutt takket Ragnar for fremmøtet og ønsket alle vel hjem.

KN.

Medlemsmøte 14. september 2023 i Vallø og omegn Historielag

Møtet ble avholdt i Vallø Båtforenings klubbhus. Ragnar Henriksen ønsket de 55 fremmøtte hjertelig velkommen. Han ga deretter ordet til Tom Ludwigsen som var invitert til å snakke om «Tønsberg på kryss og tvers + litt av hvert». Tom Ludwigsen er kjent i Tønsberg på flere måter. Mange kjenner ham, vet hvem han er eller har hørt om ham, og dessuten er han selvstendig frittstående guide i Visit Vestfold. Han vet mer om gater, stier, bygninger og bakgårder i Tønsberg enn de fleste.

Tom innledet sitt foredrag med å fortelle om «litt av hvert». Han var reiseleder for Jarlsberg Reiser, og han har et spesielt forhold til turer med Hurtigruta. Vi fikk se en rekke flotte bilder fra forskjellige destinasjoner.

Deretter viste han oss bilder fra Vallø, slik det var i gamle dager, slik det ser ut etter Essos opprydding og slik enkelte ser for seg fremtidig utbygging. Tom er ikke spesielt glad i «signalbygg» som de som ruver på Jarlsø og Kaldnes.

I sin omtale av Vallø Tapetfabrikk, som avsluttet sin produksjon for mange år siden, kunne Tom vise bilde av den kjente tapeten «Skipperstua». Dette er kopi av en tapet som ble funnet i et skipperhus i Bergen, og den ble en av de mest populære tapetene i Norge. Jan Raaen, tidligere disponent og eier av fabrikken, har nå fått satt tapeten i produksjon igjen hos Cicero Digital og Grafisk AS.

Videre fortalte Tom om DS «Kysten», som ble kjøpt og seilt til Tønsberg som jubileumsskip i forbindelse med byens 1100-årsjubileum i 1971. Etter mange år i trafikk måtte skipet gjennom omfattende reparasjoner for å bli godkjent av skipskontrollen. Båten lå ved Bredalsholmen Dokk og Fartøyvernsenter fra 2003 til 2012 hvor rustskader i skroget ble reparert. Innvendig ble båten bygd opp igjen i Tønsberg ved dugnadsarbeid, og 2019 var den igjen i trafikk på fjorden.

Slottsfjellet med tårnet, som er det egentlige signalbygget i byen, eies av Jarlsberg Hovedgård. Vi fikk også se bilder av hovedgården og Gullkrona hvor familien Wedel Jarlsberg har sin egen gravlund.

Tom tok oss deretter med på vandring i Tønsberg – til Nordbyens trange gater og veiter, over Haugar med den flotte Sjømannsskolen (nå museum), forbi det gamle biblioteket og videre til det nye. Etter dette foredraget ble nok mange av de tilstedeværende fristet til å melde seg på en guidet vandring gjennom byen.

Tom fikk stor applaus for sitt svært interessante foredrag, og det vanket også en liten oppmerksomhet fra historielagets leder.

Deretter orienterte Ragnar om at historielaget i er i ferd med å opprette en egen facebook-side. Tanken er å publisere gamle og nye bilder med tekst fra Vallø og omegn. Dersom noen av medlemmene har gamle bilder fra området, vil historielaget gjerne låne og kopiere disse. Medlemmene vil bli orientert når siden er kommet i drift. Marius Sveinung er administrator for siden. Cathrine og Einar Hallberg og Knut Nordskog skal samle og bidra med tekst og bilder. Historielagets medlemmer er selvfølgelig også velkomne til å bidra.

Ragnar har vært i kontakt med Redningen om historielagets julemiddag 7. desember. De kan foreløpig ikke oppgi pris, men vi må regne med at det blir dyrere enn i fjor på grunn av prisstigningen. Det er oppnevnt en festkomite som vil sjekke priser andre steder, og de vil også se om det er mulig å ha arrangementet i klubbhuset til Vallø Båtforening og benytte et cateringselskap.

Ragnar hadde denne uken besøk av et selskap på 17 personer på museet. De ønsket å se filmene om Saltverket og bombingen av Vallø. Gjestene ble servert kaffe og vafler. Arrangementet, som var svært vellykket, innbrakte også sårt tiltrengte midler til historielagets kasse. Dette er en fin måte å bruke museet på.

Det er bare å ta kontakt med Ragnar eller andre i styret dersom noen kunne tenke seg å arrangere noe tilsvarende for venner og bekjente.

Som vanlig var det enkel bevertning og loddsalg med fine gevinster som – bl.a. blomster, konfekt, kaker, kaffe og en stor fruktkurv gitt av Extra, Tolvsrød. Det var stor omsetning av årer. Ragnar takket for et godt bidrag til historielaget.

Neste medlemsmøte holdes torsdag 19. oktober. Museet er åpent hver søndag fra kl.1200 – 1500.

Til slutt takket Ragnar for fremmøtet og ønsket alle vel hjem.

KN.

Medlemsmøte 25. mai 2023 i Vallø og omegn Historielag

Møtet ble avholdt i Vallø Båtforenings klubbhus. Ragnar Henriksen ønsket alle hjertelig velkommen. Til tross for fint vær og god temperatur utendørs hadde 46   fremmøtte valgt å prioritere historielaget denne fine kvelden. Kanskje var det ønsket om å lære mer om Bolærne Fort som trakk så mange til møtet. Harald Hovland fra Tønsberg Forsvarsforening var invitert til å fortelle om «Museet på Bolærne og Bolærne Fort». Med seg hadde han Ivar Kolsum fra Tønsberg Forsvarsforening.

Harald Hovland innledet med å fortelle om museet på Bolærne. Museet holder til i det gamle administrasjonsbygget på øya. Museet er åpent i sommerhalvåret, og det arrangeres guidet tur rundt på øya og i fjellanlegget. Det er lett å komme til øya selv om man ikke har egen båt. Flybåten går fra Husvik til Bolærne i helgene frem til 22. juni og deretter hver dag frem til 25. august. Så går den i helgene frem til 30. september. Rutetidene finnes på hjemmesiden til Flybåten AS og på hjemmesiden til Bolærne Fort.

Hovland overlot deretter ordet til Ivar Kolsum som skulle fortelle om Bolærne Fort. Kolsum er tidligere yrkesmilitær og arbeider som frivillig guide på Bolærne.Han kunne fortelle at det at det finnes bevis for at det var bosetting på øya allerede på 1500-tallet. Det finnes nemlig en kompassrose hugget inn i fjellet på en kolle på Østre Bolæren. Ved å se på misvisningen, som endrer seg over tid, kunne denne tidfestes. Bolærne-øyene hørte tidligere til under Sem kongsgård, og senere grevskapet Jarlsberg, men ble ekspropriert av forsvaret i 1916. Da ble Bolærne Fort bygget på Østre Bolæren for å forsvare marinens hovedstasjon på Karljohansvern i Horten og hovedstaden med konge, regjering og storting. Kolsum viste bilder fra byggingen av fortet samt en rekke bilder fra den tiden fortet var i drift. Under andre verdenskrig ble festningsverkene påbygd og utvidet av okkupasjonsmakten. Mye av arbeidet ble utført av sovjetiske krigsfanger. Etter krigen ble fortet fortløpende modernisert. De nyeste bygningene ble bygd så sent som i 1990. Kolsum fortalte også om «dødsleiren» for russiske krigsfanger på naboøya Mellom Bolæren. Under hele den kalde krigen var det ilandstigningsforbud på Bolærne, men i 2004 ble øyene kjøpt av Nøtterøy kommune og Vestfold fylkeskommune. 1. januar 2016 overtok Nøtterøy kommune hele eierskapet. Nå er Bolærne tilgjengelig for alle, og det tidligere militære området er tilrettelagt for ferie- og fritidsopphold. Kolsum vet å underholde sitt publikum. Med solid kunnskap om historien og en rekke personlige meninger (mest om kvinnfolk) fikk han full oppmerksomhet av de fremmøtte. Han avsluttet med å ønske historielaget velkommen til et besøk på øya. Han lovet en flott omvisning rundt på øya og i fjellanlegget. Siden historielaget ikke er en ungdomsklubb, var han sågar villig til å redusere både lengde og hastighet på omvisningen ute.

Etter solid applaus fra de fremmøtte takket Ragnar Henriksen de to foredragsholderne for et svært interessant og underholdende foredrag.

Deretter orienterte Ragnar om dugnadene på Batteriodden. Deler av festningsmuren er reparert. Feste for vimpel er reparert og ny vimpel er hengt opp. Vimpelen er gitt av en av historielagets medlemmer. Det er raket og ryddet og en del av slåperiset utenfor muren er slått. Det vil bli gjennomført en ny dugnad på sensommeren.

Turen til Oslo 8. juni med Tele-tur har avreise fra Vallø kirke kl. 09.00. Bussen vil eventuelt stoppe for påstigninger langs Valløveien og ved Tønsberg stasjon. Tele-tur har sagt seg villig til å sende faktura til den enkelte deltaker, men ingen har foreløpig mottatt regning. Ragnar vil følge opp.

Etter foredraget var det stor interesse blant medlemmene for en tur til Bolærne. Ragnar vil undersøke aktuelle tidspunkter og sende SMS-melding til medlemmene.

Ragnar hadde fått en forespørsel fra Tønsberg kommune om historielaget hadde noen mening om navnet «Tolvsrød Torg» på Folksoms prosjekt der Tolvsrødsenteret ligger i dag. Et stort flertall av medlemmene syntes navnet var passende.

Til slutt tok Ragnar opp et par spørsmål som historielaget har mottatt om Vallø kirke og en gårdseiendom i nærheten av Tolvsrød. Noen av medlemmene hadde opplysninger som muligens kan bidra til at historielaget kan besvare spørsmålene.

Som vanlig var det enkel bevertning og loddsalg med fine gevinster som – bl.a. blomster, konfekt, kaker, kaffe og stor fruktkurv gitt av Meny, Tolvsrød. Som vanlig var det stor omsetning av årer. Ragnar takket for et godt bidrag til historielaget.

Neste medlemsmøte er 14. september. Museet er åpent hver søndag fra kl. 12.00 til kl. 15.00 unntatt 1. pinsedag.

Til slutt takket Ragnar for fremmøtet og ønsket alle vel hjem.

KN.

Medlemsmøte 20. april 2023 i Vallø og omegn Historielag

Møtet ble avholdt i Vallø Båtforenings klubbhus. Over 40 medlemmer hadde møtt frem for å høre Erik Evensen fortelle om «Hvalfangst på Island og tilknytningen til Tønsberg og Husvik». Historielagets leder Ragnar Henriksen ønsket alle – og spesielt de fremmøtte æresmedlemmene – hjertelig velkommen før han ga ordet til kveldens foredragsholder.

Erik Evensen innledet med å fortelle litt om Husvik Historielag. Historielaget ble opprettet som en gruppe i Husvik og Nes Velforening i 1993. Initiativtakere var foruten han selv Terje Bang og Per Johnsen. Målet var i første omgang å ta vare på gamle bilder ved å samle og digitalisere disse og deretter gjøre dem tilgjengelige. I oktober 1994 arrangerte historielaget den første utstillingen med bilder fra Husvik i perioden 1890-1950 i velets lokaler. I dag drives historielaget av Terje Bang og han selv. Historielaget har ingen fast organisert virksomhet med møter og medlemslister. Alle medlemmer i velforeningen er samtidig medlemmer i Historielaget. Erik er også medlem i Vallø og omegn Historielag.

Den norske hvalfangsten i Sørishavet er godt kjent og dokumentert. Mindre kjent er fangsten som foregikk i nordområdene på Island, Færøyene, Shetland, Hebridene og New Foundland i perioden ca 1880-1920. Erik ble kjent med den islandske historikeren Smári Geirsson da han var i Norge for å skrive om den norske hvalfangsten på Island. Det endte med at Erik og kona Lisbeth ble invitert til Island for å besøke stedene hvor de norske fangststasjonene på Øst-Island i sin tid ble etablert. I denne delen av Island er veinettet begrenset så de tok fly fra Reykjavik til Egilsstadir. Her ble de ønsket velkommen av Smári Geirsson som tilbød dem å bo i hans hjem.

Ledsaget av flotte naturbilder fra området fortalte Erik om en spennende tur i de norske hvalfangernes fotspor i en ganske tøff og vill natur. De besøkte stedet hvor den første norske fangststasjonen ble forsøkt bygget av Svend Foyn. Han ga opp siden man måtte være dansk statsborger for å etablere virksomhet på Island. Via en stråmann fikk Foyn senere anlagt en stasjon på nord-vestsiden av Island.

Første dag gikk turen til Seydisfjordur. De første hvalfangstforsøkene på Island ble drevet av et amerikansk selskap her – uten stor suksess.

Sammen med politi-/oppsynsmann Sigfoss gikk turen videre til Mjóifjordur. Her lå i sin tid en fangststasjon etablert av N. Bugge, Tønsberg. Det var ikke mange spor etter bebyggelsen å finne i dag, men en del gjenstander som kjeler, vinsjer o.l. var fortsatt å se. Derimot var den frodige vegetasjonen og de mange vakre blomstene et flott skue. Mens stasjonen var i drift, ble den besøkt av mange vitenskapsmenn. Reisen fra Norge foregikk oftest med DS Alpha av Tønsberg.

For å komme frem til neste stasjon lengre ut i Mjóifjordur måtte man benytte en kraftig firehjulstrekker. Her var det heller ikke mye å finne av den opprinnelige bebyggelsen – kun noen hustufter. Denne stasjonen ble drevet av Ellefsen fra Stokke. Christophersens Mekaniske Verksted på Husvik leverte i sin tid produksjonsutstyret til denne og flere stasjoner på Island.

Til stedet hvor Brødrene Bulls fangststasjon i Hellisfjördur i sin tid lå, måtte man benytte båt. Her kunne man også se etterlatt produksjonsutstyr. Hvalskjelettet som finnes på Slottsfjellmuseet, er donert av Brødrene Bull.

Den siste stasjonen som ble besøkt tilhørte et islandsk selskap, men ble drevet av nordmenn.

Ragnar Henriksen takket Erik Evensen for et interessant foredrag og overrakte en liten gave fra historielaget. Applausen fra publikum viste at de også satte pris på foredraget.

Ragnar Henriksen oppfordret deretter frivillige til å delta på dugnaden på Batteriodden onsdag 26. april. Fremmøte ved museet kl. 10.00. Ta med egnet redskap og husk matpakke og drikke. Kommunen har ikke ressurser til å hjelpe oss, og brannvesenet har opplyst at det er ulovlig å brenne avfall som gress og kratt i stranda til tross for beliggenheten – en liten holme med vann på alle kanter. Ragnar minnet samtidig om sommerturen til Oslo torsdag 8. juni med omvisning på Teknisk museum og Nasjonalmuseet samt lunsj og middag. Det har meldt seg 20 deltakere. Siste frist for påmelding er 30. april. Bussen går fra Vallø.

Som vanlig var det enkel bevertning og loddsalg med fine gevinster som – bl.a. blomster, konfekt, kake, bøker, kaffe og stor fruktkurv gitt av Kiwi, Gauterød. Historielagets trofaste medlemmer er ikke vanskelig å be når det gjelder kjøp av lodd. Ragnar takket for et godt bidrag til historielaget.

Neste medlemsmøte er 25. mai. Det blir det siste medlemsmøtet før sommeren, men museet er åpent hver søndag fra kl. 12.00 til kl. 15.00 unntatt 1. pinsedag.

Til slutt takket Ragnar for fremmøtet og ønsket alle vel hjem.

Referent: KN

Årsmøte / medlemsmøte torsdag 16. mars 2023 i Vallø & omegn Historielag

Møtet ble avholdt i Vallø Båtforenings klubbhus. Over 50 medlemmer hadde møtt fram. Historielagets leder Ragnar Henriksen ønsket alle frammøtte og spesielt de tilstedeværende æresmedlemmene hjertelig velkommen.

Årsmøtet ble innledet med godkjenning av innkalling og dagsorden. Ragnar Henriksen ble valgt som møteleder. Inger Andersen og Tor Inderaak ble valgt til å undertegne årsmøteprotokollen. Ragnar Henriksen leste styrets årsmelding for 2022. Årsmeldingen ble godkjent.

Revidert årsregnskap for 2022 ble gjennomgått av kasserer Cathrine Hallberg. Revisjonsberetningen ble lest opp av revisor Ragnhild Røed. Det var ingen bemerkninger til regnskapet. Regnskapet ble godkjent. Budsjett for 2023 ble gjennomgått av Ragnar Henriksen. Budsjettet ble godkjent.

Det blir ingen endring av medlemskontingenten. Det var ikke innkommet andre saker til behandling.

Med unntak av nestleder var alle styrets medlemmer på valg. Alle hadde sagt ja til gjenvalg. Det sittende styret ble gjenvalgt: Ragnar Henriksen (leder), Kai Norman Hansen (nestleder), Cathrine Hallberg (kasserer), Knut Nordskog (sekretær), Bjørn Dahl (styremedlem), Anne Aulie (varamedlem), Chirsti Jørgensen (varamedlem) og Marius Sveinung (varamedlem).

Ragnar Henriksen ga deretter ordet til Kai Norman Hansen somt holdt foredrag om «Da den industrielle revolusjonen kom til Vallø». Kai innledet med å nevne de tre viktige revolusjonene i Europa, nemlig den franske, den russiske og den industrielle revolusjonen. Den siste fikk også betydning for industrien på Vallø.

Den industrielle revolusjon er betegnelsen på den hurtige industrialiseringen som begynte i Europa på slutten av 1700-tallet og de forandringene i samfunnsforholdene som fulgte med denne. Begrepet er særlig brukt om industrialiseringen i England på slutten av 1700-tallet og begynnelsen av 1800-tallet.

I Norge pågikk denne prosessen fra midten av 1800-tallet og fram til første verdenskrig. Endringene medførte at man gikk fra håndverk til fabrikk-produksjon. Tidligere ble produktene tilvirket av personer som arbeidet alene, eller av mindre grupper som f.eks. bondefamilier og håndverksmestere med svenner.

Kai kunne fortelle at utviklingen på Vallø har mange likhetstrekk med utviklingen ellers i Europa. En rekke bedrifter ble etablert på Vallø i denne tiden. De mest kjente er Vallø Saltverk, som ble etablert allerede i 1739 og var en betydelig virksomhet med industriell utvinning av salt fra sjøvann. Vallø Tapetfabrikk ble etablert i 1891 og var i lang tid nærmest enerådende på det nordiske markedet, og i 1899 ble Norges første oljeraffineri satt i drift på Vallø. I tillegg ble det bl.a. etablert ysteri, brenneri, spinneri og veveri, skipsbyggeri, mekanisk verksted og maskin- og motorfabrikk. Dampmaskinen var sentral i industrialiseringen i denne perioden, men ble visstnok ikke benyttet på Vallø.

Et interessert publikum takket Kai med stor applaus.

Etter foredraget ble Gunnar Olav Andersen hedret med æresmedlemskap i Vallø og omegn Historielag. Ragnar overrakte diplom og takket Gunnar for hans mangeårige og utrettelige innsats for historielaget. Gunnars kone, Eva, ble overrakt blomster for å ha støttet sin mann i hans innsats for historielaget og ikke minst for sitt eget bidrag til laget og museet.

En litt overrasket Ragnar ble deretter overrakt blomster av Anne Aulie på vegne av styret og medlemmene som takk for sin samvittighetsfulle ledelse av historielaget og for de alltid interessante og hyggelige medlemsmøtene.

Ragnar orienterte om vervekampanjen 11. mars hos Meny Tolvsrød. Det var mange som viste interesse for historielaget, og det vil bli vurdert å holde flere vervekampanjer i nærområdet. Videre minnet han om dugnaden på Batteriodden 26. april kl.10.00.

Til slutt nevnte han at mangeårig medlem og bidragsyter i historielaget, Fritjof Tange, har gått bort.

Som vanlig var det enkel bevertning og utlodning av en rekke fine gevinster – bl.a. fruktkurv gitt av Rema 1000, Olsrød.

Til slutt takket Ragnar for bidraget fra medlemmene i forbindelse med lotteriet og ønsket alle vel hjem.

Referent: KN                                                                                                                                                                                                                                                        

Medlemsmøte torsdag 16. februar 2023 i Vallø & omegn Historielag

Møtet ble avholdt i Vallø Båtforenings klubbhus. Over 40 medlemmer hadde møtt frem for å høre Tore Gjelsås fortelle om «Floraen på Vallø før og etter renoveringen 2015 – 2019». Historielagets leder Ragnar Henriksen ønsket alle hjertelig velkommen før han ga ordet til kvedens foredragsholder.

Tore Gjelsås har besøkt historielaget tidligere. Han ledet også arrangementet «villblomstenes dag» på Batteriodden 14. juni 2020. Mens raffineriet var i drift og under renoveringen av området var Essos eiendom på Vallø stengt for allmenheten. Men noen visste om et hull i gjerdet. Gjelsås kunne derfor vise oss fantastiske bilder av floraen på Vallø fra tiden før, under og etter renoveringen. Bildene som ble vist var tatt av Einar Hallberg og Gjelsås selv.

Vallø dukket opp av havet en gang etter siste istid. Når dette skjedde og hva slags vegetasjon som etablerte seg først er ikke godt å vite. Det kan ha vært noe furuskog, slik man finner i uberørte områder langs kysten i nærheten.

Rett innenfor den gamle porten til Hovedgården og rundt den gamle karpedammen finner man mange store og flotte trær – Sølvpil, Hagtorn, Ask og Lind. Noen har blåst over ende og det trengs en opprydding i området. Tønsberg kommune har planer om å ruste opp parken. Felles for disse trærne er at de er et flott skue når de blomstrer tidlig på våren.

Før Esso begynte arbeidet med å fjerne syrebekk ble det samlet inn frø fra trær og planter i det aktuelle området. Materialet ble lagret for deretter å bli spredd utover i området etter at renoveringen var fullført. Etter renoveringen ser området ut som en ørken selv om terrenget er tilbakeført slik det var før renoveringen. Det kunne ganske snart konstateres at frøene spiret, og at de mange artene som var å finne på Vallø før renoveringen nå er i ferd med å etablere seg på nytt. Den rødlistede planten Kubjelle fantes flere steder på Vallø før renoveringen, bl.a. i strandkanten sydvest på Vallø. Gjelsås kunne fortelle at det ble gjort spesielle tiltak for å beskytte disse plantene mens arbeidet pågikk. Bl.a. ble forekomsten sydvest på øya gjerdet inn. I ettertid har det vist seg at plantene har greid seg godt. Gjelsås avsluttet foredraget med noen tanker om fremtiden på Vallø. Det blir spennende å se hva Esso og lokale myndigheter blir enige om – og at vi som er glade i Vallø får et ord med i laget.

Et begeistret publikum takket Tore Gjelsås og Einar Hallberg for fantastiske bilder og et svært interessant foredrag.

Etter foredraget oppfordret Ragnar Henriksen frivillige til å delta på dugnaden på Batteriodden 26. april kl. 10.00. Han minnet samtidig om Historielagets stand utenfor Meny Tolvsrød lørdag 11. mars kl. 11.00 -15.00. Etter å ha kartlagt interessen for en sommertur (dagstur) til diverse severdigheter i Oslo vil Ragnar innhente tilbud fra en turoperatør. Ragnar ba også medlemmene om å huske på at historielaget nå er medlem av Grasrotandelen.

Som vanlig var det enkel bevertning og utlodning av en rekke fine gevinster – bl.a. fruktkurv gitt av Extra Tolvsrød og lampe gitt av Clas Ohlsson – samt kaffe, kaker m.m.

Til slutt minnet Ragnar om årsmøtet 16. mars 2023 kl. 18.30 og ønsket alle vel hjem.

Referent: KN                                                                                                                                                                                                                                                        

Medlemsmøte torsdag 19. januar 2023 i Vallø & omegn Historielag

Møtet ble avholdt i Vallø Båtforenings klubbhus. Historielagets leder, Ragnar Henriksen ønsket de 40 fremmøtte velkommen. Invitasjonen til medlemsmøtet var sendt ut på SMS og kunngjort i Tønsbergs Blad.

Ragnar Henriksen ønsket Kristian André Gallis velkommen. Han var invitert for å holde foredrag om vulkanutbruddet på Island i 2022. Gallis er utdannet naturgeograf og arbeider som rådgiver i Vestfold og Telemark fylke. Han begynte foredraget med å gjennomgå det islandske alfabetet og å fortelle litt om islandsk uttale og det islandske språket.

Island er et land og en øy i Nord-Atlanteren som ligger på den midtatlantiske ryggen, like syd for polarsirkelen. Landet har rundt 370 000 innbyggere, og et areal på 103 000 kvadratkilometer. Øyas hovedstad er Reykjavik, som med forsteder og omkringliggende områder på sørvestkysten er hjemsted til to tredjedeler av øyas befolkning. Innlandet består av fjell, vulkaner og lavaørkener, og er stort sett ubebodd. Island er en vulkansk øy med flere aktive vulkaner. Øya ligger i skjæringspunktet mellom de nordamerikanske og eurasiske kontinentalplatene, noe som er lett synlig flere steder når en besøker Island. I tillegg ligger øya over en geologisk heteflekk. Disse forholdene gjør området svært ustabilt med hyppige jordskjelv og vulkanutbrudd. Den geologiske virksomheten gir imidlertid Island mange varme kilder som landet utnytter til oppvarming og kraftproduksjon.

Gallis fortalte om en rekke vulkanutbrudd på Island i nyere tid. Den 3. august   2022 startet et nytt vulkanutbrudd ved Fagradalsfjall ca. 40 kilometer fra Reykjavik. Gallis besøkte selv området og kunne vise en rekke fantastiske bilder av en sprutende vulkan og enorme mengder glødende lava. Til stor applaus ble Gallis takket for et svært interessant foredrag. Til tross for vulkanutbrudd og jordskjelv fikk nok mange av de fremmøtte lyst til å avlegge den vakre øya et besøk.

Etter foredraget minnet Ragnar Henriksen om de planlagte aktivitetene i vår –vervekampanje 11. mars kl. 11 -15 og dugnad på Batteriodden 26. april kl. 10.

Museet åpner igjen søndag 5. mars og vil holde åpent hver søndag kl. 12 – 15.

Som vanlig var det enkel bevertning og utlodning av en rekke fine gevinster som blomster, fruktkurv (gitt av Meny Tolvsrød) og kaker m.m.

Til slutt minnet Ragnar om neste medlemsmøte 16. februar 2023 kl. 18.30 og ønsket alle vel hjem.

Referent: KN.